• Imprimeix

La XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya projecta a Lleida dos films sobre el judaisme i el protestantisme

Els títols són El fill de Saül (Lászlo Nemes) i Storm: Letter of fire (Dennis Bots). Al Centre Penitenciari de Ponent s’hi ha visionat la comèdia italiana Si Déu vol.

22/11/2017 18:11
El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, amb la directora territorial de Governació, Anna Feliu, i la directora de CaixaForum Lleida, Maribel Tost
El director general d’Afers Religiosos del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Enric Vendrell, ha presentat aquest dimecres a Lleida la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. L’ha acompanyat la directora territorial de Governació a Lleida, Anna Feliu. L’acte ha comptat amb la participació de la directora de CaixaForum Lleida, Maribel Tost. L’esdeveniment, que arriba enguany a la XIV edició, en fa quatre que és gestionat pel Govern amb l’objectiu de donar a conèixer la diversitat religiosa que existeix al país.
 
És per això que la Mostra va més enllà de la capital catalana. A la demarcació de Lleida s’hi fan tres projeccions. La primera, presentada per Josep Maria Forné, ex-diputat al Parlament de Catalunya, va tenir lloc el passat divendres 17 de novembre al Centre Penitenciari de Ponent, ja que aquest esdeveniment sobre cinema, religions i valors ha arribat enguany als nou centres penitenciaris catalans.
 
De fet, any rere any han crescut les xifres de la Mostra. El 2017, tant el nombre de projeccions, ciutats i sales com de ponents s’ha incrementat. Seran un total de 69 projeccions a 12 ciutats de Catalunya. Les analitzaran i comentaran 63 ponents diferents. Un dels aspectes més rellevants de la Mostra és el format cinefòrum, pel qual després de cada sessió, el públic i els presentadors comenten i comparteixen les seves impressions i opinions sobre el film.
 
La diversitat religiosa al cinema
 
La capital del Segrià allotjarà dues sessions els dies 23 i 24 de novembre. La primera projectarà El fill de Saül, film que ha rebut l’Òscar 2015 a la millor pel·lícula de parla no anglesa i que es considera ja un referent en el món cinematogràfic sobre com crear ficció que parli dels camps d’extermini nazis. La presentarà el Dr. Joan Vinyes, que va ser rector de la Universitat de Lleida durant vuit anys. Storm: Letter of Fire és el segon títol que es visionarà. Es tracta d’una història d’aventures situada a l’època de la Reforma protestant, un moment en què la llibertat d’expressió estava amenaçada a Europa. Mn. Manel Mercadé, director de l’Institut de Recerca i Estudis Religiosos de Lleida, serà l’encarregat de conduir la projecció.
 
Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Manresa, Olot, Reus, Tarragona, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Mar són la resta de seus de la Mostra d’enguany.
 
La Mostra al món digital
 
El web Cinema espiritual i de les religions es presenta enguany renovat. Disponible per a dispositius mòbils, integra tota la programació i informació de la Mostra, a més d’un fons filmogràfic de cinema espiritual classificat per confessions. A més, en aquesta edició de la Mostra, la programació i el desenvolupament de totes les projeccions es poden seguir i compartir també al nou perfil @cinemaspiritcat, disponible a Twitter, Facebook i Instagram. El hashtag oficial és #cinemaspiritcat17. Amb aquesta mateixa etiqueta, i fins al dia 22, es pot participar en el concurs de fotografia d’Instagram amb imatges de la Mostra.
 
Fins al dijous 30, la previsió és superar els 5.000 espectadors.  Des del 2014 la Direcció General d'Afers Religiosos encapçala l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual. Enguany ha comptat amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social "la Caixa", la Basílica de la Sagrada Família, Àgape i els cinemes Verdi.
 
En el marc de l’esdeveniment, s’ha organitzat a Barcelona el Film and Values Lab, un seminari internacional de trobada de directors de festivals de cinema espiritual organitzat amb l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.

Les sessions tindran lloc els dies 23 i 24 de novembre a l’espai CaixaForum Lleida