• Imprimeix

Meritxell Borràs: “Medinyà existeix perquè així ho va establir una llei aprovada pel Parlament de Catalunya”

La consellera de Governació assegura que la creació de Medinyà (Gironès) és una demanda “concreta i sòlida” i que ha demostrat ser “econòmicament viable”. La llei de creació del municipi restablia la situació anterior al decret franquista d’annexió a Sant Julià de Ramis.

28/09/2017 20:09
170928_Medinya

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha assegurat aquesta tarda que “per al Govern de Catalunya, el municipi de Medinyà existeix, perquè així ho va establir una llei aprovada pel Parlament de Catalunya i aquesta és la voluntat de ser de la seva gent”. Borràs ha fet aquestes declaracions a Anglès (la Selva), després que el Tribunal Constitucional ha estimat el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol contra la creació del municipi de Medinyà segregat de Sant Julià de Ramis, tal com es recull en la Llei 8/2015 de creació del municipi aprovada pel Parlament de Catalunya.

Segons Borràs, “de nou el Tribunal Constitucional mostra una manca de sensibilitat absoluta respecte de les demandes del país, i en aquest cas una demanda concreta i sòlida”. La consellera ha recordat que “Medinyà ja havia estat un municipi” i que “va deixar de ser-ho per un decret franquista”.

El municipi de Medinyà va ser obligat a annexionar-se a Sant Julià de Ramis l’any 1972 per decisió de l’administració franquista del moment, en contra de la posició de la majoria dels veïns de la població. El Govern espanyol va recórrer la nova llei del Parlament que restableix la situació original del municipi al·legant incompatibilitats amb la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL).“Medinyà va començar tot aquest procés abans que la LRSAL estigués en marxa”, ha recordat la consellera i ha explicat que “el municipi ha demostrat que hi ha voluntat i és econòmicament viable”.

La consellera ha afegit que “hi ha reminiscències del franquisme de prohibicions d’urnes, de vot i d’expressió que hem vist darrerament”.  Borràs ha recordat que la LRSAL és “una llei qüestionada que fa ja anys que va ser portada al TC”, però que el tribunal encara no ha resolt. Segons la consellera, aquesta lentitud que sorprèn en comparació amb la rapidesa per resoldre altres qüestions.