• Imprimeix

El Govern cofinançarà amb 614.000 euros un projecte de recuperació i millora del monestir i l'entorn d'Escornalbou de Tarragona

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona inicien un projecte global de restauració del Castell-Monestir d’Escornalbou, al municipi de Riudecanyes (Baix Camp), i del seu entorn, amb l’objectiu de convertir-ho en un atractiu cultural i turístic del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya.

14/07/2017 23:07
170714_HC_Escornalbou
El projecte s’ha presentat aquest migdia en un acte al mateix monestir en què han participat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, i l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost.
 
Aquesta restauració del castell-monestir i del seu entorn està liderada per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, que són els propietaris del castell-monestir i de la muntanya d'Escornalbou.
 
El projecte global preveu una inversió superior als 4 milions d'euros, i es desenvoluparà en tres fases a partir d'enguany. La primera fase afecta l'entorn del castell monestir, i compta amb una inversió d'1.704.919 euros, dels quals 613.908 seran aportats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que gestiona el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge.
 
La consellera Meritxell Borràs ha destacat que aquest projecte aporta “força a un patrimoni arquitectònic i paisatgístic perquè pugui ser conegut”, i que és una “aposta ferma i decidida per convertir el territori en motor d’atracció”. Borràs també ha dit que es tracta d’un projecte ambiciós, i ha valorat “la col·laboració estreta i franca entre administracions”.
 
En aquesta línia, l’alcalde Josep Maria Tost ha destacat el “treball intens que s’ha fet perquè aquest projecte es pugui convertir en un element turístic de primer ordre de la Costa Daurada”.
 
Per la seva banda, Josep Poblet ha assegurat que la voluntat “és preservar el nostre patrimoni i donar-li un valor turístic”. En aquest sentit, ha dit que es busca “un relat que permeti explicar el sentit d’aquest lloc i generi el desig de tornar-hi”.
 
Agràs s’ha referit a aquest entorn com un patrimoni que s’ha de conservar, mantenir i difondre, i ha afirmat que “Escornalbou ens proporciona una fotografia del passat i del present que ens permet presentar-nos al món com una nació amb una llarga història”.
 
A l’acte també han assistit el secretari d’Administracions Locals de la Generalitat, Joaquim Ferrer, i el director dels Serveis Territorials de Governació, Administracions Públiques i Habitatge a Tarragona, Baptista Capell; la sotsdirectora de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar; la diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, Imma Costa; el diputat responsable de Projectes Europeus i Regió del Coneixement de la Diputació, Juanjo Malràs, i alcaldes i regidors de la Baronia d’Escornalbou.
 
Restaurar el monument i millorar-ne el seu entorn
 
La primera fase inclou la recuperació i millora de camins que uneixen els municipis de l'antiga Baronia d'Escornalbou (Riudecanyes, Vilanova d'Escornalbou, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, l'Argentera i la Torre de Fontaubella); l'ordenació de l'entorn natural i patrimonial; la restauració del patrimoni arquitectònic a l'entorn del castell monestir (mur de contenció del passeig dels Frares i Font del Sarraí); l'abastament d'aigua potable, sanejament i depuració d'aigües residuals al castell monestir, i la senyalització i interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnològics del recinte.
 
Pel que fa a la segona fase, inclou obres de conservació dels immobles del castell monestir: la restauració de l'església i de la torre, l'estabilització estructural de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències de la família d'Eduard Toda, i la creació d'un espai d'acollida de visitants i d'una àrea de repòs.
 
Finalment, la tercera fase incidirà en la promoció turística, cultural i de lleure de l'espai. En aquest sentit, es pretén que el castell monestir de Sant Miquel d'Escornalbou esdevingui un indret imprescindible en les visites al Camp de Tarragona, i se situï entre els grans conjunts monumentals de Catalunya. En aquest sentit, el recinte és un destacat focus històric, cultural, natural i patrimonial, a banda d'haver estat residència de l'emblemàtic egiptòleg, bibliòfil, escriptor i viatger Eduard Toda, del qual l'any passat es va commemorar el 75è aniversari de la seva mort. En l’actualitat, unes 40.000 persones visiten l’entorn de la Baronia, de les quals 20.000 gaudeixen d’una visita guiada del Castell-Monestir. El projecte té com a objectiu augmentar la xifra global fins als 100.000 visitants.
 
Xarxa de biomassa
 
A més d’aquest projecte, el Govern també cofinançarà a través dels fons FEDER un altre projecte de la Diputació de Tarragona que promou l’impuls de l'ús de la biomassa a la demarcació. El projecte té un cost de 2.152.000 euros, dels quals 901.629 seran aportats pel fons FEDER, i la resta s'assumeixen entre la Diputació i els municipis beneficiaris.
 
A través d’aquesta iniciativa s’instal·laran calderes i xarxes de calor a 9 municipis de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona per produir energia tèrmica gràcies a la biomassa. L'energia que s'hi generi s'utilitzarà per escalfar equipaments públics del mateix municipi. La Diputació serà l'encarregada de redactar i executar aquest projecte que busca mobilitzar la biomassa forestal local i aprofitar-la per convertir-la en energia. Els municipis que es beneficiaran d'aquesta iniciativa són: Gandesa, La Fatarella, Rasquera, Tivissa, La Sénia, Horta de Sant Joan, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alcover i El Montmell. Per promoure l'ús de la biomassa com a font d'energia sostenible a la resta de la demarcació, el projecte també preveu obrir una oficina tècnica per fer-ne difusió.
 
L'aprofitament de la biomassa com a font de calor té com a objectiu prevenir incendis gràcies a la neteja dels boscos, potenciar l'ús de l'energia renovable i local, fomentar una gestió forestal sostenible i reduir la despesa energètica als municipis.