• Imprimeix

Presentació de la Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades d’Energia (EDI-Net) al món local

Els dies 20 i 23 d’octubre s’ha donat a conèixer als municipis catalans aquest Programa europeu, que promou la reducció del consum energètic als edificis públics

26/10/2017 13:10
Jornada de treball amb el món local sobre la Xarxa EDI-Net

Les entitats locals interessades a formar part de la Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades d’Energia (EDI-Net) han participat en la formació tècnica impartida el 23 d’octubre a la seu del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. Durant la part pràctica de la sessió, s’ha aprofundit en el funcionament de l’aplicació informàtica del Programa i s’ha explicat al personal tècnic dels ajuntaments com pot interactuar amb les eines i serveis disponibles. La formació ha anat a càrrec del Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya (CIMNE), soci del projecte i responsable de la gestió i l’adaptació de la plataforma a les necessitats de les autoritats públiques participants.

Aquesta sessió és la continuació de la presentació que va tenir lloc el 20 d’octubre i que va presidir la consellera de Governació, Meritxell Borràs, acompanyada del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala. Borràs ha animat els ajuntaments catalans “a participar activament en un projecte europeu que facilita eines a les administracions per reduir el consum energètic als edificis públics”.

La jornada per donar a conèixer la Xarxa EDI-Net al món local va comptar amb la participació del doctor Paul Fleming, coordinador del Projecte els objectius i avantatges del qual van ser exposats pel responsable de programes europeus de la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana, Xavier Martí, mentre que Jordi Cipriano del CIMNE es va centrar en els aspectes tècnics de l’aplicació informàtica.

La presentació es va complementaramb les intervencions del director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació del Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, Albert Castellanos, i del subdirector general de Cooperació Local del Departament de Governació, Jordi Castells, que van informar sobre les opcions de finançament local a través dels fons europeus.

Finançada per la Comissió Europea, mitjançant el Programa H2020, EDI-Net permet analitzar les dades de comptadors intel·ligents d’electricitat, aigua i gas. Els ajuntaments catalans que disposin d’aquest tipus de comptadors, amb dades de consum a intervals curts, podran fer ús d’aquest sistema de manera gratuïta. La incorporació a la Xarxa EDI-Net els permetrà accedir a serveis com el fòrum en línia, el tauler d’instruments o el servei d’assistència, entre d’altres, així com a l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques.

La implicació del món local és essencial per donar compliment als objectius marcats per la Llei 16/2017 de canvi climàtic i als plans d’acció per a l’energia sostenible (PAES) municipals, així com per intensificar la lluita contra el canvi climàtic d’iniciatives europees com ara el Pacte d’Alcaldes.